Snacks Spreads and Dips

Zaalouk

Zaalouk

Het is bijna weekend en daar hoort natuurlijk weer een lekkere borrelhap bij. Deze zaalouk is in ieder geval heerlijk om te maken en zit vol met smaak. Zaalouk is een Marokkaanse salade gemaakt van aubergine en tomaat. Verder wordt het op smaak gebracht met knoflook en verschillende kruiden. Een hele simpele maar ook hele smaakvolle salade. In dit recept is de aubergine eerst geroosterd in de oven waardoor de salade nog meer smaak krijgt. Vervolgens kook je dit tot een zachte salade en kun je hem zo warm eten maar ook koud is hij heerlijk. Al lekker op zichzelf, maar om het extra feestelijk te maken heb ik ervoor gekozen om er een loaded hummus van te maken. De kruidige zaalouk gaat super samen met het romige van de hummus en is daardoor een perfecte dip voor bij de borrel. Serveer met lekker wat brood of crackers en je hebt een feestelijk hapje wat weer net even wat anders is. Op zoek naar meer lekkere hapjes om te serveren bij de borrel? Probeer dan ook zeker eens deze pesto loaded hummus of deze baba ganoush.

Let’s make some zaalouk!

Ingrediënten
voor 1 portie
– 1 aubergine
– 3 tomaten
– 2 teentjes knoflook
– flinke hand verse peterselie
– flinke hand verse koriander
– 1 tl komijn
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– snuf chilipoeder
– 1 el olijfolie
– sap van 1/2 citroen
– 200 gram hummus
sesamzaad, extra peterselie, naan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden
1. Prik met een vork gaatjes in de aubergine en zet in de oven voor circa 40 minuten. Laat daarna afkoelen
2. Snijd de tomaat in blokjes, de knoflook, peterselie en koriander fijn
3. Als de aubergine klaar is verwijder het vruchtvlees
4. Doe in een pan de tomatenblokjes, samen met de knoflook, peterselie, koriander, komijn, paprikapoeder, chilipoeder, aubergine en olijfolie. Verwarm dit op het vuur en laat ongeveer 20 minuten garen. Roer af en toe door
5. Prak met een vork de zaalpuk wat fijn en voeg nu het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout
6. De zaalouk is op zichzelf al lekker maar nog lekkerder als je hem als een ‘loaded hummus’ maakt. Verdeel daarvoor de hummus over een schaal en verdeel daar de zaalpuk overheen. Maak af met wat extra verse peterselie, sesamzaad en serveer met naan (of ander brood)

Zaalouk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.