Snacks

Vegan blini’s met carrot lox

Vegan blini's met carrot lox

Deze vegan blini’s met carrot lox zijn een absoluut feestelijk hapje voor bij de feestdagen. Het recept lijkt misschien moeilijk en ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het heeft met name wat tijd nodig, maar het meeste van de tijd is het wachten. De carrot lox is een vegan gemaakte versie van de gerookte zalm, maar geloof me dat deze minstens net zo lekker is. Het hapje is een explosie van smaak en zal zeker niet teleurstellen. Heerlijk voor bij de kerstdagen als je eens wat extra uit wilt pakken en lekker gaat borrelen. Maar je kunt deze ook goed als voorgerecht serveren bij het kerstdiner. Of bij elk ander feestelijke gelegenheid.

Let’s make some blini’s!

Ingrediënten
voor circa 18 stuks

voor de blini’s
– 60 gram boekweitmeel
– 40 gram volkorenmeel
– 100 ml ongezoete plantaardige melk
– vocht van 1 klein blikje kikkererwten (200 gram)
– 1 tl gist
– snuf zout

voor de carrot lox
– 4 grote wortelen
– 2 el olijfolie
– 1 el witte wijnazijn
– sap van 1/2 citroen
– snuf gerookt paprikapoeder
– peper en zout

vegan roomkaas, verse dille, rode ui

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden
1. Was de wortelen en leg deze op een bakplaat met bakpapier en verdeel hier ruim wat zout overheen. Zet in de oven voor circa 45 minuten totdat de wortelen zacht maar niet té zacht zijn. Controleer met een vork of ze goed zijn. Afhankelijk van de grootte van je wortels hebben ze wat langer nodig. Laat de wortels daarna goed afkoelen

2. Verwarm de plantaardige melk in een pan. Zorg ervoor dat je deze niet laat koken
3. Klopt in een kom het vocht van de kikkererwten op
4. Meng in een andere kom het boekweitmeel, volkorenmeel, gist en een snuf zout
5. Doe vervolgens beetje bij beetje de warme melk bij het meel en meng dit goed met een handmixer. Als dit een geheel is voeg dan het opgeklopte kikkererwten vocht toe en mix dit nog even mee
6. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat circa 1 uur staan

7. Maak in een kom de marinade voor de wortel. Meng hiervoor de olijfolie met de witte wijnazijn, citroensap, gerookt paprikapoeder en wat zwarte peper
8. Als de wortels afgekoeld zijn, veeg met je handen het zout van de wortels af. Snij vervolgens met behulp van een dunschiller de wortels in dunne linten. Je kunt ze ook met een mes in hele dunne plakjes snijden
9. Meng de wortel slierten door de marinade en zet voor minimaal 30 minuten in de koelkast

10. Verwarm een pan op het vuur met een klein beetje olijfolie en bak hierin kleine blini’s van het beslag tot ze goudbruin zijn. Draai om en bak de andere kant. Ik gebruikte hiervoor 1 el beslag per blini
11. Maak de blini’s af door deze te besmeren met de vegan roomkaas, de carrot lox, wat rode ui en verse dille

Vegan blini's met carrot lox

1 Reactie

  1. […] zijn. Als dat geen feestje is?! Mocht je liever een andere variant proberen, maak dan zeker mijn vegan blini’s met carrot lox van vorig jaar. Dit recept is ook nog steeds een fantastisch lekker hapje voor de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.