Deze week is het de week zonder vlees en zuivel. Een mooi initiatief om te laten zien dat je zonder vlees en zuivel heerlijke maaltijden kunt maken. Deze kikkererwten masala is er daar een van. Hij is super lekker romig en zit vol met smaak. De kikkererwten worden gemarineerd in yoghurt en kruiden en daarna mee verwarmd in een heerlijke kruidige saus. Ik vind het zelf het lekkerste om deze te serveren met wat naan om lekker in de saus te kunnen dippen, maar ook met rijst is dit een heerlijke maaltijd. Serveer er nog wat extra groenten bij om het een volledige maaltijd te maken en ik kan je garanderen dat je in deze kikkererwten masala het vlees zeker niet mist. Op zoek naar meer lekkere recepten zonder vlees en zuivel? Probeer dan ook zeker eens deze wortel harissa soep of deze oesterzwam shoarma.
Let’s make some chickpea masala!
Ingrediënten
voor 4 personen
voor de kikkererwten
– 2 blikken kikkererwten
– 200 gram plantaardige yoghurt
– sap van 1/2 citroen
– 1 el garam masala
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl komijn
voor de saus
– 1 ui
– 4 teentjes knoflook
– 1 stukje gember (ca. 1 cm)
– 70 gram tomatenpuree
– 400 gram tomatenblokjes
– 300 ml water
– 200 ml kokosmelk
– 1 el garam masala
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl komijn
– 1/2 tl gemalen koriander
naan, peterselie, sesamzaad
Bereiding
1. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken
2. Meng in een kom de plantaardige yoghurt met het citroensap, de garam masala, paprikapoeder en komijn. Voeg hier ook de kikkererwten aan toe en meng dit door elkaar zodat alles goed bedekt is. Zet dit aan de kant terwijl je de rest maakt
3. Snipper de ui, snijd de knoflook en gember fijn
4. Verhit een pan op het vuur met een scheutje olie en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de knoflook en gember toe en bak dit nog even mee
5. Doe de kruiden en tomatenpuree erbij en bak dit ook nog even mee voordat je de tomatenblokjes en water toevoegt en laat dit zachtjes koken totdat het geheel wat indikt
6. Voeg de kokosmelk toe en gebruik een staafmixer of een blender om dit tot een gladde saus te blenden
7. Doe de kikkererwten erbij en laat dit nog 5 tot 10 minuten mee verwarmen in de saus. Breng het geheel op smaak met peper en zout
8. Serveer de kikkererwten masala met wat (zelfgemaakt) naan, peterselie en sesamzaad