Met een goed en lekker broodje kun je mij heel blij maken. Een broodje dat lekker knapperig is van buiten en zacht van binnen, maar ook goed belegd is. Niet een karig belegd broodje, maar een die goed gevuld is en veel verschillende smaken heeft. Deze tofu bahn mi is zeker zo een broodje. Bahn mi is een Vietnamees broodje die normaal gesproken met vlees gemaakt wordt. Nu ben ik zelf nog nooit in Vietnam geweest en heb ik nog nooit een Bahn mi op, dus dit broodje zal niet hetzelfde zijn als een originele bahn mi, maar lekker is het zeker wel. Laten we zeggen dat het een op de Bahn mi geïnspireerd broodje is. Het is een broodje vol met smaken waar ik heel gelukkig van wordt. Daarnaast is het wat pittig door de sriracha, maar de mayonaise en avocado zijn de perfecte romige tegenhanger hiervan. De rode ui hoort er officieel ook niet bij, maar ik vind dit zo lekker dat ik het wel toegevoegd heb. Deze tofu bahn mi is een luxe broodje die je thuis zelf en makkelijk kunt maken. Op zoek naar meer lekkere broodjes die je thuis kunt maken? Probeer dan ook zeker eens deze smoked tofu sandwich of deze met mango kerrie salade.
Let’s make some bahn mi’s!
Ingrediënten
voor 2 personen
– 2 bruine baguettes
– 1 blok tofu (375 gram)
– 1 el sesamolie
– 1,5 el sojasaus
– 4 teentjes knoflook
– sap van 1/2 limoen
– 1 tl maple syrup
– 1 avocado
– 2 el vegan mayonaise
– 150 ml witte wijn azijn
– 150 ml water
– 3 tl maple syrup
– 1/3e komkommer
– 2 handjes wortel julienne
– 1/2 rode ui
– 1 stengel bosui
koriander, rode peper, sriracha, sesamzaad
Bereiding
Begin met het marineren van de tofu
1. Snijd de tofu in plakken van ongeveer 1/2 cm dik. Snijd de knoflook fijn
2. Meng in een schaal waar de tofu plakken in passen de ingrediënten voor de marinade: de sesamolie, sojasaus, knoflook, limoensap en 1 tl maple syrup. Voeg de tofu plakken hieraan toe en laat minimaal 20 minuten marineren
3. Maak vervolgens de gepekelde komkommer en ui. Snijd de komkommer in dunne plakjes en de ui in halve ringen. Doe deze in twee verschillende glaasjes/bakjes die je kunt bewaren
4. Doe in een pannetje de witte wijn azijn, water, 3 tl maple syrup en een snuf zout. Verwarm dit, maar laat het niet koken
5. Giet nu het mengsel over de komkommer en rode ui heen en laat dit een paar minuten staan terwijl je de rest klaarmaakt
6. Verhit een pan op het vuur en bak hierin de tofu plakjes aan beide kanten goudbruin
7. Snijd de avocado in plakjes en de bosui in ringen
8. Nu kun je de broodjes gaan maken. Snijd de baguettes doormidden en besmeer beide met 1 el vegan mayonaise. Verdeel vervolgens de avocado in plakjes, de tofu plakjes, komkommer, wortel, rode ui en bosui over de broodjes
9. Maak deze af met wat verse koriander, rode peper, sriracha en sesamzaad
[…] alle poke liefhebbers. Op zoek naar meer lekkere lunch recepten? Probeer dan ook zeker eens deze tofu bahn mi of deze smoked tofu […]
[…] Ik weet dat het nog lang geen zomer is, maar met dit stormachtige weer kan ik wel wat zonnigs gebruiken. Deze BBQ pulled tofu wraps zorgen zeker voor wat zon op je bord. Zelf ben ik geen fan van jackfruit, maar wel van de ‘pulled’ structuur als je snapt wat ik bedoel. Daar heb ik een fantastische uitvinding op gevonden, namelijk deze pulled tofu. Door de tofu te raspen krijg je een beetje dat pulled structuur en tofu heeft van zichzelf geen sterke smaak waardoor je het makkelijk op smaak kunt brengen zoals jij wilt. Plus is tofu ook nog eens een stuk eiwitrijker dan jackfruit is, waardoor deze pulled tofu wel een goede optie is als ‘vleesvervanger’. Deze BBQ pulled tofu is heerlijk in combinatie met een makkelijke en zelfgemaakte coleslaw, wat maïs en avocado. Maar je kunt natuurlijk deze pulled tofu helemaal op jouw eigen manier verwerken. Op zoek naar meer lekkere tofu recepten? Probeer dan ook zeker eens deze Tofu Tikka Masala of deze Tofu Bahn Mi. […]