Diner

Mexicaanse zwarte bonen burger

Mexicaanse zwarte bonen burger 1

Dat je als vegetariër geen lekkere burgers kan eten is absoluut niet waar. Deze Mexicaanse zwarte bonen burger is daar het bewijs van. Ik vind zelf dat ze juist veel lekkerder zijn. Daarnaast ervaar ik dat er veel meer mogelijkheden zijn om vegetarische burgers te maken. Zo kun je gebruik maken van allerlei verschillende peulvruchten als basis, verschillende graanproducten als bindmiddel. Maar ook burgers op basis van groenten of noten zijn lekker om te maken. Dan hebben we nog niet eens gesproken over de hoeveelheid vegetarische burgers die er tegenwoordig in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Maar zelf maken blijft het lekkerste toch? Deze burgers zijn gemaakt op basis van zwarte bonen en hebben een heerlijke Mexicaanse twist. Zowel in de burger zelf als de toppings op de burger. Want bij een broodje burger horen ook gewoon lekker wat toppings. Om het helemaal af te maken kun je deze broodjes burger serveren met zoete aardappelfrietjes en zo heb je een heerlijk plantaardige maaltijd.

Let’s make some burgers!

Ingrediënten
voor 2 personen
– 2 burger broodjes
– 1 grote zoete aardappel of 2 kleine zoete aardappels
– snuf paprikapoeder

voor de burgers
– 1 klein blikje zwarte bonen (200 gram)
– de helft van 1 klein blikje maïs (150 gram)
– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 5 el havermeel
– 1/2 tl komijn
– 1/2 tl gerookt paprikapoeder
– 1/4 tl chilipoeder
– 1 el verse peterselie
voor de maïssalsa
– de helft van 1 klein blikje maïs (150 gram)
– 2 tomaten
– sap van 1/2 limoen
– een el rode ui die overblijft van de burgers
– handje peterselie
voor de avocadodip
– 1 avocado
– sap van 1/2 limoen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden
1. Begin met het maken van de burgers. Spoel de zwarte bonen af en laat deze uitlekken. Snipper de rode ui en snijd de knoflook fijn. Houdt 1 eetlepel rode ui apart voor de salsa
2. Verhit een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin de knoflook en ui
3. Meng in een keukenmachine de zwarte bonen, de helft van de maïs, de gebakken rode ui en knoflook, komijn, gerookt paprikapoeder, chilipoeder en verse peterselie met wat peper en zout tot een geheel. Het mengsel mag nog een grove structuur hebben
4. Voeg vervolgens het havermeel toe en meng het tot een samenhangend geheel
5. Vorm 2 burgers van het mengsel en zet de burgers voor minimaal 10 minuten in de koelkast

Maak de zoete aardappelfrietjes
6. Snijd de zoete aardappel in de vorm van frietjes. Leg deze op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, paprikapoeder, peper en zout
7. Zet voor circa 30 minuten in de oven

Maak de maïssalsa
8. Was de tomaten en snijd deze in kleine blokjes en snijd de peterselie fijn
9. Meng de tomaten met de andere helft van het blikje maïs, de eetlepel rode ui, het sap van 1/2 limoen en de verse peterselie. Breng op smaak met peper en zout

Maak de avocadodip
10. Verwijder de schil en de pit van de avocado. Prak de avocado fijn met het sap van 1/2 limoen en breng op smaak met peper en zout

11. Bak de burgers goudbruin in een pan met een scheutje olie
12. Smeer eventueel wat (vegan)mayonaise op het broodje. Serveer de burgers op het hamburger broodje met de maïssalsa, avocado dip en de zoete aardappelfrietjes

1 Reactie

  1. […] chips en guacamole on the side. Op zoek naar meer Mexicaanse inspiratie? Probeer dan ook eens deze Mexicaanse zwarte bonen burger of deze pittige Mexicaanse […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.