Diner Lunch

Pita met zelfgemaakte falafel en geroosterde kikkererwten

Pita met falafel

Falafel is denk ik wel de meest bekende vleesvervanger. In de supermarkt zijn ze in ieder geval volop verkrijgbaar. Falafel wordt gemaakt van kikkererwten, maar wist je dat sommige falafel uit de supermarkt nog niet eens voor de helft uit kikkererwten bestaat? Deze pita met zelfgemaakte falafel en geroosterde kikkererwten zit in ieder geval vol met kikkererwten. Het lijkt misschien een heel werkje om falafel zelf te maken, maar dat valt stiekem best wel mee. Hetgeen wat het langste duurt is de kikkererwten laten weken, maar daar hoef je vrij weinig voor te doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je die de dag van tevoren in ruim water in de koelkast zet. Ja je kunt falafel ook maken met kikkererwten uit blik, maar geloof me, met gedroogde kikkererwten zijn ze echt vele male lekkerder. Daarnaast zijn kikkererwten uit blik vaak te zacht om echt goede falafel mee te maken en worden ze niet zo mooi stevig. Het is dus zeker het proberen waard om ze zelf te maken én met gedroogde kikkererwten.

Let’s make some falafel pita’s!

Ingrediënten
voor 2 personen

voor de falafel
– 200 gram gedroogde kikkererwten
– 1 kleine rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl komijn
– handje verse peterselie
– handje verse koriander
– 2 el speltmeel

– 2 volkoren pitabroodjes
– 1 klein blikje kikkererwten (200 gram)
– 1 tl paprikapoeder
– 1/2 tl komijn
– 1/2 tl knoflookpoeder
– scheutje olijfolie
– 1/2 courgette
– handje rucola
– 4 el hummus
– 1 el limoensap
cherrytomaatjes, verse peterselie, limoen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden
1. Laat de gedroogde kikkererwten een nacht weken in ruim water. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken
2. Snijd de rode ui fijn en pers de knoflook
3. Doe voor de falafel de kikkererwten, ui, knoflook, komijn, peterselie en koriander in een keukenmachine samen met wat peper en zout en meng tot een gladde massa
4. Roer vervolgens het meel erdoor heen om een samenhangend mengsel te krijgen. Mocht het mengsel nog te nat zijn, kun je wat extra meel toevoegen
5. Maak met je handen balletjes falafel. Laat de falafel circa 1 uur in de koelkast opstijven

6. Spoel de kikkererwten uit het blikje af en laat uitlekken
7. Meng de kikkererwten met het paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, olijfolie, peper en zout
8. Verdeel deze over een bakplaat en bak in de oven voor circa 25 minuten krokant. Roer halverwege een keer door
9. Snijd de courgette in plakjes en grill deze in een grillpan
8. Voor de hummus dressing, meng de helft van de hummus met het limoensap. Verdun eventueel met water

9. Bak de falafel in een koekenpan met een scheutje olijfolie goudbruin
10. Bereid de pitabroodjes volgens de verpakking
11. Besmeer de pitabroodjes met de andere helft van de hummus. Verdeel hier bovenop een handje rucola, de gegrilde courgette, falafel, geroosterde kikkererwten en maak af met de hummus dressing. Serveer met partjes limoen, cherrytomaten en peterselie

Pita met falafel

1 Reactie

  1. […] klare falafel (want snel en makkelijk), maar je kunt ze natuurlijk ook zelfmalen. Bijvoorbeeld met dit recept. Hetzelfde geldt voor de hummus. Ook die kun je kant- en klaar gebruiken, of zelf maken, […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.